Centrul de matci schell-gui

Aventura companiei noastre în sectorul apicol a început cu aproximativ 60 de ani în urmă(suntem la a III-a generație de apicultori), când întâi ca simpli „albinari” am cules nectarul florilor din zona de domiciliu, zona Sălajului, ulterior venind cu stupinele în pastoral pe plaiurile Dobrogei, stabilindu-ne în localitatea Ciucurova, județul Tulcea, o regiune meliferă renumită pentru marea sa tradiție apicolă.
Așa s-a născut cu trecerea timpului, a experienței acumulate și a voinței familiei, CENTRUL DE MĂTCI SCHELL-GUI. În fiecare zi, neobosiți, încercăm să punem în valoare calitățile albinei și produsele obținute de la aceasta.
Patrimoniul de cunoștințe și experiență tehnică privitoare la reproducea, la multiplicare și selecția albinei a crescut de-a lungul anilor. Astfel, echipa noastră de apicultori dedicați a obținut rezultate din ce în ce mai satisfăcătoare. Astăzi continuăm să îmbunătățim metodele de lucru, programele de reproducere, de ameliorare a rasei locale, în baza unor metode științifice proprii, riguroase și ecologice pentru a eficientiza și a crește rentabilitatea stupinelor de albine la nivel PREMIUM.
Selectăm și creștem cele mai bune albine adaptate la climatul zonei Dobrogei (productive, blânde, igienice și rezistente la varroa și nosema), material biologic (mătci, roiuri și famiii de albine) pe care îl oferim apicultorilor.
Activitatea apicolă este concentrată în bazinul comunelor Slava Cercheză – Ciucurova – Nicolae Balcescu – Horia , unde regăsim zone întinse de pădure, de platou și văi ale județului Tulcea, totodată și în zona luxuriant-vegetativă din Delta Dunării, în care am amplasat cu grijă vetrele de stupină.
Aici, ca și activități principale, monitorizăm riguros sănătatea și nutriția adaptată la nevoile albinei, coroborate cu relevanța locațiilor stupinelor.
În ceea ce privește selecția și reproducerea materialui genetic la baza activităților noastre stau principiile domnului Karl Kehrle (fratele Adam) și tehnica de lucru a fratelui Michael Schell.
Încercăm să avem un patrimoniu genetic bogat și variat. O albină care să se acomodeze rapid și eficient la schimbările imprevizibile și rapide ale climei și totodată să fie rezistentă la bolile deja cunoscute, dar și la cele ce pot apărea în viitorul apropiat.

Stup

”Există ceva la albine care întotdeauna l-a captivat pe om. Extraordinarul lor simț al ordinii și al preciziei, abilitatea lor de a se adapta la orice sau oriunde, versatilitatea incredibilă, acestea și multe alte caracteristici reprezintă o inepuizabilă sursă de interes și încântare atât pentru apicultorul profesionist cu cei 2000 de stupi ai săi, dar și pentru cel amator cu cei câțiva stupi ai săi din colțul grădinii“.

 Karl Kehrle (Fratele Adam)